Ads 468x60px

Thursday, 17 July 2014

BAGUSNYA ESP

ESP MEMANG TERBAIK!! 

Assalamualaikum,
Sebenarnya saya mengenal ESP ini dengan membeli set Bersalin/Menyusu Shaklee semasa kelahiran anak yang lepas. Sejibik dalam gambar kat bawah ni..


Tak tahu pun fungsi detail ESP ni serta kebagusannya pada si peminum. Tau beli dan minum. (cara nak minum tu pun main bedal je kan.. tup tup.. semangat...) ( pada kawan-kawan, mencari penawar biar yang betul, biar berilmu bukan tempat carian tu yang jenis nak untung.. last-last kita  sendiri terabai tanpa consult .. nota kaki.. gugel byk2 kali sampai puas ati, dapat ilmu lagi ekonomi! )

Jom, kita studyy...

Apa itu ESP?
Shaklee Energizing Soy Protein merupakan minuman soya yang mengandungi protein bukan GMO yang lengkap dengan semua asid amino perlu.

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik.  ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua  asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting.  Berbanding  protein daripada sumber daging, telur dan tenusu,  ESP adalah  rendah  lemak dan  bebas laktosa dan kolesterol.


Ilmu sangatlah perlu lebih-lebih lagi dalam pemilihan makanan dan minuman kerana itulah yang menjadi darah daging kita. Sejak mengenal ESP, barulah saya tahu bagaimana cara pemilihan produk soya yang betul. Jom saya kongsikan sedikit ilmu yang mungkin turut bermanfaat kepada anda juga.
Bagaimana Untuk Memilih Protein Soya Yang Berkualiti?
Ada juga di antara rakan kenalan yang bertanya kepada saya pelbagai soalan, di antaranya:
"Kenapa mesti ESP dan bukan air soya yang biasa dijual dipasaran?"
"ESP ni lebih bagus ke?"
"Produk jenama XXX pun ada juga jual soya. Kenapa saya mesti pilih ESP?"
So, dengan pelbagai soalan macam ni lah sebenarnya kita perlu tahu untuk memilih produk soya yang orang putih kata, up to standard & requirement.



7 KRITERIA PENTING dalam Pemilihan Protein Soya yang Terbaik dan Berkualiti

1) KACANG SOYA ITU MESTI TUMBUH SECARA ORGANIK
Kajian menunjukkan penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.

Jadi sangat penting pesticides, fungicides, herbicides tidak digunakan sepanjang pertumbuhan kacang soya ni.

2) KACANG SOYA ITU MESTILAH NON-GMO (Non-Genetically Modified Organism)
Secara umumnya, Kacang soya GMO adalah lebih murah untuk dihasilkan. Lebih kurang macam Vitamin Sintetik vs. Vitamin Natural lah.
Kebanyakan syarikat akan cari cara untuk menjimatkan kos pengeluaran produk. Jadi salah satunya adalah menggunakan kacang soya GMO.
Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.
Jadi pemilihan soya yang NON-GMO adalah sangat penting!

3) SOY PROTEIN ITU MESTI MENGANDUNGI 9 ASID AMINO PERLU
Ni lagi satu ciri yang sangat penting. Badan kita memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibody, dan enzyme.
"If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped."
Haa..Nampak tak kepentingannya di situ?

4) SOYFLAKES MESTI DIBERSIHKAN DENGAN AIR DAN BUKAN ALKOHOL
Semasa proses pembuatan soy isolate, ada kebanyakan company yang menggunakan alcohol untuk membersihkan soyflakes.
Alkohol tu dah la sememangnya HARAM kan, ia juga akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%!!
ISOFLAVONES itu sangat diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan bermanfaat dalam penyeimbangan hormone.

5) BAHAN-BAHAN ANTI-THYROID / ANTI-GROWTH SUBSTANCE MESTI DISINGKIRKAN
Soya mentah mengandungi 'anti-growth', 'anti-tyrosine' substance. Kekurangan 'tyrosine' ni akan menyebabkan tekanan darah rendah, suhu badan rendah, dan 'restless leg syndrome'.
Jadi pastikan kita memilih jenama yang menggunakan 'extracting process' yang menyingkirkan bahan-bahan tersebut.
Dan pada masa yang sama ia masih mengekalkan keaslian soya dan mengekalkan paras asid amino serta isoflavones yang tinggi, yang sangat sensitive pada suhu panas.

6) PROSES PEMBUATAN SOY PROTEIN SEBAIKNYA TANPA PEMANASAN
Asid amino adalah sangat sensitive pada suhu panas. Ada kajian menunjukkan protein yang dimasak dengan suhu tinggi akan menghancurkan sehingga 50% acid amino perlu.
Jadi jika kita sering makan diet yang kekurangan 'essential amino acids', ia akan memberi kesan kepada perkembangan otak dan hormone, atau perkembagan tisu badan juga akan terbantut.

7) SOY PROTEIN POWDER HENDAKLAH DITAMBAH UNSUR KALSIUM
Sebenarnya, kacang soya adalah bahan yang NEUTRAL (Neither acidic nor alkaline).
Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan, semasa penghasilan soy powder, minyak kacang soya (soybean oil) perlu disingkirkan supaya soy powder itu tidak mudah berbau. Proses ini menyebabkan soy powder menjadi sedikit berasid.
Oleh itu, adalah penting untuk pengeluar soy powder menambah kalsium (unsur alkali) yang mencukupi untuk menjadikan ia neutral semula. Kebanyakan pengeluar TIDAK MENAMBAH kalcium yang cukup dalam produk mereka.

SIAPA YANG PERLUKAN ESP SHAKLEE?
Setiap wanita dan lelaki, semua golongan pekerja, ibu-ibu hamil dan berpantang, ibu-ibu menyusu, golongan pelajar serta warga emas.
Memanglah sangat perlu dan TERBAIK!  Pada mereka yang pernah minum ESP ini,  katanya badan rasa lebih bertenaga + Kenyang. Ibu menyusu lagilah.. sangat jatuh cinta dengan esp sebab membantu memekatkan air susu. Nak resepi pekatkan air susu? Nakk? SINI PUN ADA..
Harga sangat mampu-milik. 1 canister tu boleh tahan sehingga 2 bulan jika seorang yang minum.

Selain dapat berkongsi benefit dari susu soya protein TERBAIK dengan keluarga tersayang, saya juga dapat keistimewaan lain setiap bulan. Tak pernah miss. syhh.. Berahsia lagi? hihi.. mestilah. Meletop lagi bulan depan kalau rajin jaga rahsia tu. Nak tahu?  .. Klik SAYA NAK TAHU JUGAK!!

THANKS READING!.. 

NAK DAPATKAN SUPPLEMEN YANG LEBIH BAIK UNTUK ANDA SEKELUARGA DENGAN SHAKLEE?
FEEL FREE TO CONTACT ME AT HERE!









 




0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...